Коментарі

Важливі коментарі до робіт над підрядником

Слово пістіс в Листах Тимофію

В Листах Тимофію апостол Павло приділяє особливу увагу вірі людини, що видно з частоти використання слова пістіс – віра, вірність (18 разів в 1Тим. і 8 разів в 2Тим.). На протязі Листів Павло показує Тимофію значення віри в житті людей. Апостол демонструє, чого досягає чи набуває людина, коли має особисту віру в Бога та Ісуса Христа: вона з’єднана з Ними і рахується спасенною. А також, що відбувається з втратою віри людини в Господа: вона роз’єднана з Ним і позбавляється спасіння.

Підсумок свого життя віри апостол виразив так: «Доброю боротьбою я боровся, біг закінчив, віру зберіг; наостанку готується мені праведності вінець, якого дасть мені Господь в той день, праведний Суддя; і не тільки мені, але і всім, хто полюбили явлення Його» (2Тим. 4:7-8). Ці слова є яскравим показником людей, які утримали свою віру в Господа.

На відміну від апостола і тих, хто зберігає віру, в Листах показана інша категорія людей. Вони «схибили у вірі» (1Тим. 1:6), «у вірі порозбивалися» (1:19), «відступили від віри» (4:1), «віри відріклися» (5:8), «першу віру відкинули» (5:12), «віддалилися від віри» (6:10), «у вірі схибили» (6:21), «руйнують в деяких віру» (2Тим. 2:8)

Сьогодні серед християн відбувається дискусія відносно можливості втрати чи не втрати спасіння. На основі сказаного Павлом про віру в Листах можна прослідкувати, як він розглядав це питання. В Новому Завіті ми не знаходимо слів, де б говорилося про втрату спасіння, але про втрату віри доволі конкретно виразився апостол у вище вказаних віршах. Коли людина втрачає віру в Господа, вона відхотить від Його і разом з тим позбавляється спасіння. З'єднуючись з Спасителем, людина має спасіння, а відходячи від Спасителя - втрачає спасіння. Взаємозв’язок віри і спасіння в цьому значенні дуже великий.

1 Коментарі | Додати Ваш

Залиште Ваш коментар

0